Är det dags att skala upp verksamheten och gå från enskild firma till aktiebolag? Eller så kanske du väljer att starta med att köra igång ett aktiebolag med en gång? Att driva aktiebolag är den mest populära formen av att driva en verksamhet i Sverige. Om du satsar seriöst med din verksamhet är det verkligen att rekommendera att köra aktiebolag. Här är sakerna som du ska tänka på:

Alternativ 1. Köp ett färdigt aktiebolag  – slipp registreringen själv

En rad leverantörer på marknaden erbjuder tjänster att köpa ett färdigt nyregistrerat aktiebolag – ett så kallat ”lagerbolag” som är helt tomt och där det inte bedrivs någon verksamhet. Genom att köpa ett färdigt bolag för några tusenlappar så går det snabbt, på bara ett par timmar så har du ett färdigt AB i ditt namn. Swosch! Bam! Klart!

Alternativ 2. Registrera ett nytt aktiebolag

Det andra alternativet är att göra det själv. Om du har lite tid och ork att göra det själv så sparar du några tusenlappar på det såklart.

Vad kostar det att registrera ett aktiebolag?

Att registrera ditt aktiebolag kostar 1.900 kronor om du gör det genom bolagetsverkets e-tjänst. Läs mer om bolagsverkets priser här: https://bolagsverket.se/pb/priser/ab

Starta ditt aktiebolag idag!

Så startar du ett aktiebolag – 3 steg!

Om du väljer att starta upp ett aktiebolag själv från ruta ett så är lite pyssel – men inget märkvärdigt. Här nedan hittar du hela processen .

1. Starta ett företagskonto hos din bank

Det absolut första du ska göra är att du ska höra av dig till din bank (eller den den bank du väljer till ditt företag) och skapa ett företagskonto avsett för företaget. Här sätter du också in minst 25.000 kronor som är det minsta startkapitalet som krävs för att starta ett aktiebolag.

2. Gå till verksamt.se

Besök verksamt.se och logg in på deras digitala tjänst: https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-foretag/aktiebolag

På verksamt.se genomför du följande steg:

  • Skapa dokumentet stiftelseurkund
    De personer som startar aktiebolaget kallas för stiftare av bolaget. Dokumentet ”stiftelseurkund” visar vilka personer som äger hur många aktier per stiftare. Detta dokument ska undertecknas av samtliga stiftare.
  • Skapa en bolagsordning
    Se bolagsordningen som företagets regelbok.  Här anger du vilken typ av verksamhet du ska bedriva, adress och var och när årsstämman hålls och så vidare.
  • Koppla ditt bankintyg och ange företagets konto
    Från din bank får du ett så kallat bankintyg, som du måste anmäla till bolagsverket. Banken måste ha koll på vilket konto som är företagets konto, helt enkelt.
  • Teckna och betala aktierna
    Bekräfta att alla aktieägare har satt in rätt summa pengar på bankkontot som ni angett till Bolagsverket genom bankintyget. Ett annat sätt  är att betala med egendom. Till exempel att du har köpt en dator som är värd 25.000 kronor – som du överlåter till aktiebolaget.
  • Bolagsverket registrerar företaget
    Efter att du har anmält och betalat avgiften till Bolagsverket erhåller bolaget ett organisationsnummer, och därmed är verksamheten igång.

3. Anmäl verklig huvudman

Senast fyra veckor efter att företagets har registrerats måste företagets ”verkliga huvudmän” upprättas. Skicka in uppgifter om huvudmannaskapet till Bolagsverket här. https://bolagsverket.se/pb/etjanster/verklig-huvudman/anmal

För- och nackdelar med aktiebolag

Det finns såklart massor av för- och nackdelar med alla typer av olika företagsformer. Det handlar om att välja en företagsform som passar din idé och din verksamhet – här gäller det att tänka efter lite vilken typ av verksamhet som du har och vilket mål som du har med den. Viktigt att tänka på är också att det är relativt enkelt att ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag om du skulle satsa mer på din verksamhet.

Fördelar med att driva ett aktiebolag.

Fördelar:

  • Du får din lön av bolaget – precis som om du är anställd på vilket företag som helst.
  • Har du anställda är det enklare och tryggare att göra det genom ett aktiebolag.
  • Om ditt företag går i konkurs förlorar du bara det kapitalet som du satsade. Du kan aldrig gå i personlig konkurs. (Om du inte struntar i att betala skatten)
  • Du har rätt till friskvårdsbidrag och löneförmåner.
  • Du kan ta utdelning i företaget till lägre skatt.
  • Skattereglerna vid en försäljning är mer gynnsamma i aktiebolag jämfört med många andra bolagsformer.
  • Går du i pension och vill fortsätta ta ut lön och utdelning efter pensioneringen så är aktiebolag fördelaktigt.
  • Du kan investera vinsten i aktier och fonder i företagets namn, exempelvis i en kapitalförsäkring.
  • Aktiebolagets namn är skyddat i hela Sverige.

 

Nackdelar med att driva ett aktiebolag.

Nackdelar

  • Tar du ut låg lön från aktiebolaget så får du också låg sjukpenninggrundande inkomst (SGI), vilket påverkar din föräldrar-och sjukpenning.
  • Du får betala högre sociala avgifterna i aktiebolag än i enskild firma och handelsbolag.
  • Ett aktiebolag kan inte låna ut pengar till ägarna
  • Det krävs minst 25 000 kronor i startkapital för att få stifta ett aktiebolag.
  • Blir du sjuk betalar bolaget sjuklön de första 14 dagarna. Från dag 15 betalar Försäkringskassan.

 

Vanliga frågor när det gäller att driva aktiebolag.

Vanliga frågor – Starta aktiebolag

Finns det något krav på kapitalinsats?

Ja, för att starta ett aktiebolag krävs minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet behöver inte bestå av kontanter. det kan vara egendom, till exempel varulager eller datorer som är nytta för verksamheten.

Får jag använda aktiekapitalet eller måste det finnas kvar på bankkontot?

Du kan använda aktiekapitalet till att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget. MEN. När hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där du riskerar att bli personligt ansvarig och att få likvidera bolaget. För att skydda aktiebolagets långivare bör det egna kapitalet (tillgångarna minus skulderna) vara minst lika stort som aktiekapitalet.

När aktiebolaget har registrerats hos Bolagsverket kan du ansöka om godkännande för F-skatt, momsregistrering och arbetsgivarregistrering i e-tjänsten.

Logga in på Mina sidor: https://www.verksamt.se/inloggning
Om aktiebolaget ska registreras för moms får du hjälp att räkna ut aktiebolagets beskattningsunderlag.
Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter.
På sidan Starta aktiebolag hittar du information om hur du kan registrera ditt aktiebolag via blankett.
Till sidan Starta aktiebolag: https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-foretag/aktiebolag

Hur beskattas företaget?

Företaget betalar skatt för årets vinst. Ägarna beskattas för den lön och eventuell utdelning man väljer att ta ut.

Hur fördelas vinsten i företaget?

Vinst delas normalt i förhållande till det antal aktier som aktieägaren innehar.

Hur gammal måste jag vara för att få starta företag?

Du måste vara 18 år för att starta ett aktiebolag eller vara styrelseledamot. Läs mer om aktiebolag: https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-foretag/aktiebolag

Hur många ägare måste man vara i ett aktiebolag?

I ett aktiebolag måste det finnas minst en ägare. Det kan vara en person (fysisk person) eller ett företag (juridisk person).

Hur skyddar jag företagets namn?

Du ansöker om registrering av ditt företagsnamn på e-tjänsten Mina sidor på verksamt.se. Företaget får ensamrätt till namnet i hela Sverige inom den verksamhet som registreras.

Logga in på Mina sidor: https://www.verksamt.se/inloggning

På sidan Starta aktiebolag hittar information om hur du kan registrera med pappersblankett.

Till sidan Starta aktiebolag: https://www.verksamt.se/starta/starta-och-registrera-ditt-foretag/aktiebolag

Läs mer om att skydda företagsnamnet: https://www.verksamt.se/starta/skydda-dina-immateriella-tillgangar/namn

Måste ett aktiebolag ha en revisor?

Nej, små aktiebolag behöver inte ha revisor. Läs mer om vad som gäller om revisor: https://www.verksamt.se/driva/ekonomi-och-bokforing/bokforing/arsbokslut-och-arsredovisning/aktiebolag

Ska alla aktiebolag skicka in en årsredovisning till Bolagsverket?

Ja, alla aktiebolag måste skicka in en årsredovisning till Bolagsverket, oavsett om de bedriver verksamhet eller inte.

Om du inte skickar in aktiebolagets årsredovisnings­handlingar i tid måste företaget betala en förseningsavgift. Observera att den som inte upprättar årsredovisning i rätt tid i vissa fall kan åtalas för bokföringsbrott. Det vill du undvika.

Läs mer om årsredovisning på Bolagsverkets webbplats: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/arsredovisning

Vad händer om jag blir sjuk?

Som arbetande i aktiebolaget är du anställd och företaget får betala din sjuklön de första 14 dagarna. Den ersättning du får från Försäkringskassan grundas på din beräknade årliga arbetsinkomst.
När du startar ett företag får du under 36 månader en sjukpenninggrundande inkomst som minst motsvarar vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.
Läs mer på om ersättning för dig med aktiebolag på Försäkringskassans webbplats: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/foretagare/aktiebolag

Vem företräder företaget och kan skriva på exempelvis avtal?

Styrelsen företräder alltid företaget. Om bolaget har en VD företräder denne företaget i den löpande förvaltningen. Styrelsen kan också utse en eller flera firmatecknare som har rätt att skriva under handlingar för företagets räkning.

Vilket personligt ansvar har jag som ägare i ett aktiebolag?

Som ägare har du normalt inget personligt ansvar. Du riskerar enbart de pengar du satsat. Om du samtidigt är styrelseledamot eller VD finns det dock situationer där du kan bli personligt ansvarig, exempelvis om bolaget inte betalar sina skatter.

Läs mer om att starta aktiebolag på verksamt.se – https://www.verksamt.se/starta/valj-foretagsform

 

 

7 fördelar med att leasa din dator istället för att köpa den!

Vi döljer inga kostnader

Permånad strävar efter transparens och tydlighet och vill inte dölja några kostnader. Du betalar när du har produkterna så enkelt är det.
Här kommer en breakdown:

Frakten? Den bjuder vi på.

 

Uppstartsavgift, Nej tack.

Många tar en administrationsavgift för att överhuvudtaget skapa ett avtal. Det gör inte vi och kommer aldrig att göra heller.

 

Avi-avgifter = 0kr vid autogiro.

Pappersfaktura kan variera mellan 50-90 kr per faktura beroende på bank. Vi samarbetar med flera finansiella partners för att möjliggöra kredit till så många företag som möjligt.

 

Månadspriset eller kvartalspriset

Inga konstigheter, du får första fakturan efter alla produkter är leverade, där efter faktureras du i förskott.

 

Försäkring – Valfri

Försäkringen är valfri, och priset för denna redovisas separat. Din försäkringen skyddar dig mot stöld & skada under avtalstiden med en låg självrisk drygt 1000kr (Varierar från 1000-2000kr beroende på bank och ev. produkt tänk drönare.)

Med försäkringen följer också gratis låne-enheter medan din utrustning repareras eller tills ersättningsenheten anländer, så att din verksamhet kan fortsätta utan större avbrott.

Priset då? Det är 5,5 % årligen av produktens värde.T.ex. en iPhone värd 10 000 x 5,5% = 46 kr/mån.

 

Räkneexempel:

Du beställer 2 Macbooks á 500kr/mån (ungefär 16 000kr) den 18 april och väljer att betala månadsvis. Dina produkter levereras den 19 april och ditt avtal kommer att starta 1 maj (11 dagar).